Alivenci moldovenești, fragede și pufoase – Rețetă de pe vremea lui Ion Creangă

Alivenci moldovenești, fragede și pufoase – Rețetă de pe vremea lui Ion Creangă – Pentru a pregăti alivenci moldovenești după această rețetă, vei avea nevoie de:

Ingrediente:

Loading...

500 ml lapte gras (integral)

4 linguri malai (mai fin, nu grisat)

100 g unt gras

6 oua mari

un iaurt mic gras (lapte batut, chefir) 150 ml

branza – 600 g (cas, framantata, urda, proaspata bine scursa)

1 lingurita cu varf faina alba

smantana groasa sau lapte batut de casa pentru servit

daca vreti sa iasa dulci, adaugati 200 g zahar si vanilie, lamaie

Cum se prepară?

Laptele se pune la fiert cu 80 g unt (daca branza este dulce, se adauga si putina sare). Cand a dat in clocot, se retrage de pe foc, se pun faina si malaiul si se amesteca energic si asa fierbinte se pun ouale pe rand, amestecand pana la incorporarea completa (ca la aluatul de eclere, se face aluatul oparit).

Se adauga si iaurtul, se amesteca bine, apoi se pune si branza. Daca este dulce, se pun zahar si arome, apoi se pune branza. Daca faceti compozitia sarata, puteti adauga codite de ceapa si marar.

Se unge o tava cu restul de unt, se tapeteaza cu malai sau hartie de copt (untul ii da acel parfum aparte), se pot pune deasupra bucatele de unt si se baga in cuptor, la foc potrivit. Durata de coacere depinde de cuptor, cam 40 -50 de minute – se probeaza cu o scobitoare.

Se serveste fierbinte sau rece, cu smantana groasa sau lapte batut deasupra. Se poate pudra cu zahar vanilat.

Un mare secret: toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.

Nu este nevoie sa folositi praf de copt, aerul inglobat atunci cand puneti ouale e suficient.

Este o delicatesa si merita incercata, va garantez ca este una dintre cele mai bune prajituri!

Loading...