Cum se prepară deliciul ardelenesc „Taci şi înghite“, o reţetă simplă şi ușor de preparat!

Dacă nu ai încercat, până acum, bucătăria ardelenească, îți recomand să începi cu un preparat gustos, ușor de preparat și care te va face să îți dorești să mai încerci și alte delicii ardelenești.

Ai nevoie de următoarele ingrediente:

Loading...

– 250 gr. de mălai

– o jumătate de litru de lapte

– o jumătate de litru de apă

– 4 ouă

– 50 gr. de unt

– 200 gr. de smântână

– 200 gr. de telemea sau brânză de burduf, după gust

– 200 gr. de caşcaval (opţional)

– 6 bucăţi de cârnaţi afumaţi

– 100 gr. de slăninuţă proaspătă

Cum prepari:

Pune apa şi laptele la fiert amestecând încet, apoi presară sarea şi lasă să dea în clocot. Când amestecul începe să fiarbă, presară o mână sau două de mălai, după care amestecă bine cu un tel sau cu o lingură de lemn, pentru a nu se forma cocoloaşe.

Lasă la fiert, timp de câteva minute, la foc mediu, amestecând tot timpul. Când compoziţia s-a îngroşat, adaugă, în ploaie, şi restul mălaiului, puţin câte puţin.

Ai grijă, căci focul nu trebuie să fie puternic şi este esenţial să amesteci în permanență. Când mămăliga este aproape gata, poți adăuga şi smântâna, important este să ai un preparat cu consistență moale.

Prăjește separat, timp de 5-6 minute, într-o tigaie, cârnaţii tăiaţi felii şi bucăţelele de slăninuţă.

Toarnă jumătate din mămăligă într-un vas termorezistent, uns cu unt și peste stratul de mămăligă pune telemeaua rasă, cârnaţii tăiaţi felii şi slăninuţa.

Peste stratul de telemea şi afumături pune un alt strat de mămăligă, în care faci patru „cuiburi“ cu o lingură sau cu un polonic. Aici pune untul, sparge câte un ou în fiecare loc, apoi presară şi caşcavalul ras.

Pune vasul la cuptor, până când ouăle sunt făcute şi caşcavalul de deasupra este frumos rumenit.

Poftă bună!

Loading...