Secretul celor mai bune sarmale stă în frunzele de varză…

Delicioase și apetisante, sarmalele au o tradiție puternică. Dar ca să preparați cele mai gustoase sarmale, trebuie să știți cum să pregătiți frunzele de varză. Iată cele mai simple dar eficiente metode.

Prin fierbere, cea mai sigură metodă

Loading...

Pentru ca frunzele de varză să iasă ca la carte, ca ulterior să introduceți umplutura, cea mai sigură metodă este să le fierbeți câteva minute înainte. Secționați cotorul verzei, dar aveți grijă să nu fie complet îndepărtat. Puneți apă într-o cratiță, aduceți la punctul de firebere, apoi adăugați o lingură cu oțet și puțină sare.

Puneți varza în apă și lăsați să fiarbă două-trei minute, apoi scoateți frunzele. Folosiți această metodă pentru a pregăti toate frunzele de varză de care aveți nevoie. De asemenea, puteți folosi cuptorul cu microunde. Pentru început, trebuie să îndepărtați cotorul verzei, apoi să o puneți în cuptorul cu microunde unde o lăsați timp de cinci minute. Veți observa cum frunzele se separă foarte ușor.

Procedați similar până ce toate vor fi separate. De asemenea, puteți să îndepărați cotorul verzei, apoi să îi legați capetele și să o introduceți într-o pungă pentru copt, apoi la cuptor unde se ține o jumătate de oră. Frunzele se vor separa foarte ușor folosind doar furculița. Nu în ultimul rând, varza se poate introduce la congelator până îngheață. Ulterior, va fi lăsată să se dezghețe singură la temperatura camerei, iar frunzele se vor desprinde cu ușurință.

Cum se pune corect varza la murat pentru a evita înmuierea!

Din popor, se spune că varza se pune la murat în perioada dintre Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei. De ce? Pentru că se pare că este momentul prielnic pentru a obține cea mai gustoasă varză murată.

Dacă vei urma sfaturile noastre, nu numai că vei avea cea mai gustoasă varză murată, dar vecinele tale te vor întreba și care este secretul…

Înainte să pui varza la murat, asigură-te că aceasta este coaptă și are foi subțiri. Pentru saramură trebuie să păstrezi cu strictețe proporția : la un litru de apă, adaugi o lingură cu vârf de sare pentru murături (neiodată)!

Iată cum se pune varza la murat în 10 pași!

1. Pune pe fundul butoiului câteva crenguțe de mărar uscat, o mână de boabe de porumb, 1-2 radacini potrivite de hrean și câteva bucăți de gutuie. Bunica mea obișnuia să adauge și sfeclă roșie, dacă voia să obțină o varză rozalie…

2. După ce ai eliminat primele foi de la fiecare varză, spal-o apoi scobește-i cotorul. Umple fiecare loc scobit cu sare, apoi așază varza rând pe rând în butoi, cu cotorul în sus, pentru a împiedica rasturnarea sării. Încearcă să o așezi în așa fel încât să ocupi căt mai mult spațiu, de aceea este bine să cumperi o varză potrivită, nu foarte mare ca volum.

3. După ce ai umplut butoiul de varză, deasupra ei înghesuie câteva crenguțe de mărar uscat și puțin hrean, apoi acoperă-l cu un prosop sau un tifon, pentru a lăsa să respire și pentru a împiedica insectele să se apropie.

4. Lasă varza să stea în butoi 2 zile până ce sarea din cotoare este absorbită!

5. După scurgerea celor două zile, trebuie să pregătești saramura. Aceasta se face foarte simplu, combinând sare de murături cu apă. Așa cum ți-am menționat mai sus, proporția este cheia succesului. La un litru de apă se adaugă o lingură cu vârf de sare de murături neiodată.

6. După ce adaugi sarea în apă, amestecă bine până ce aceasta se topește.

7. Toarnă saramura în butoi până în partea de sus a acestuia. Trebuie să ai pregătit un gratar din lemn și o piatră de râu pe care le vei pune peste varză, asta pentru ca varza să rămână cufundată tot timpul în saramură.

8. În următoarele 7 zile, trebuie să pitrocești varza zilnic. De asemenea un alt secret al verzei murate este pitrocirea corectă. Mulți introduc un furtun în butoi și suflă… Este un procedeu complet greșit!

9. Pitrocirea corectă se face tot cu ajutorul unui furtun, însă nu suflând, ci tragând saramura într-un alt recipient, apoi turnând-o înapoi în butoi. Procedeul se repetă de 3 ori. Acest gen de pitrocire îi va asigura conservarea perfectă!

10. În cea de-a doua săptămână, pitrocirea se face mai rar, de 3-4 ori.

Așadar, la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, se presupune că poți pune varza la murat. Nu uita să pui grătarul și piatra de râu peste varză, apoi închide butoiul cu un capac.

Când se lasă secul de Postul Crăciunului, varză din butoiul pus de Sfântul Dumitru (sau imediat după) ar trebui să fie deja acră, bună pentru a fi consumată!

Urmând proporțiile indicate și modalitatea de preparare și pitrocire, te asigur că vei avea o varză neînmuiată până la Sfintele sărbători pascale!

Loading...